Σελίδες

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Πόσο κοντά στην πραγματική πιθανότητα επαλήθευσης είναι η Τελική Απόδοση?




Ή αλλιώς, πόσο αποτελεσματικές είναι οι τελικές αποδόσεις στο ποδοσφαιρικό στοίχημα?
Σε προηγούμενο ποστ είχα μιλήσει για  το Market Efficiency στο ποδοσφαιρικό στοίχημα, κάνοντας την παραδοχή της υπαρξής της ,αλλά και για το οτι, τα χρήματα ειναι εκείνα που μεταβάλλουν τις αποδόσεις ,οδηγώντας,όσο περνάει ο χρόνος και άρα αυξάνονται οι διαθέσιμες πληροφορίες που μπορούνε να μεταβάλλουν την απόδοση ενός ματς,σε μια απόδοση που περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια και την πραγματική πιθανότητα επαλήθευσης του γεγονότος.

Στο συγκεκριμένο ποστ,θα προσπαθήσω να εξακριβώσω το αν όντως και πόσο αποτελεσματική είναι η στοιχηματική αγορά και αν αυτό το περίφημο market efficiency που ειχα κανει ως παραδοχή ,μπορεί να στηριχθεί και με πρακτικά ευρήματα.


Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιώ δεδομένα αποδόσεων του τελευταίου λεπτόυ,που βρίσκω διαθέσιμα στο γνωστό site oddsportal και αφορούνε τους βασικούς του μπουκμεηκερς,που πιστευω οτι αποτελούνε και ενα καλό βαρόμετρο αλλά και δείγμα.

Θα αναλύσω 2 μεγαλα πρωταθλήματα και στοιχηματικά εμπορικά,αυτό της Premier League και της Bundeslinga και ενα αρκετά μικρότερο οσο αφορα την στοιχηματική του δημοτικότητα,το οποιο επιλέχθηκε τυχαία, του Qatar,χρησιμοποιώντας δεδομένα απο την περίοδο 2011-2012 μέχρι και «σήμερα».
Το και σήμερα το βάζω σε εισαγωγικά ,καθώς αυτην η ανάλυση εγινε το τελευταίο 15νθημερο του Γενάρη του 2014 και ενδεχομένως να λείπουν  μερικά παιχνίδια απο αυτες τις κατηγορίες,μεχρι και την ημερομηνία δημοσιευσης του ποστ.
Αλλα σιγουρα ο αριθμός τους ειναι σταγονα,μπροστά στο συνολικό δείγμα.

Σε αυτά τα ματς,θα συγκρίνω τις πιθανότητες που εκφράζει η κάθε απόδοση ,που την βρίσκουμε διαιρόντας την μονάδα με την απόδοση ή σε μορφή τύπου αν προτιμάτε:

Πιθανότητα % = 1/Απόδοση

με το πραγματικό ποσοστό εμφάνισης των αποτελεσμάτων,για τις οποίες υπάρχουνε οι αποδόσεις.


Φυσικά στις παραπάνω πιθανότητες ,θα αφαιρεθει η γκανιότα,διοτι αν και εφ όσον ισχυει η efficiency των τελικών αποδοσεων,οι τελικές αποδοσεις των μπουκμέηκερ θα είναι πάντα μικρότερες ,λόγω αυτης της γκανιότας.
Η γκανιότα όσο αφορα την Πρεμιερ Λιγκ και την Μπουντεσλιγκα ειναι στο 5%,ενω στο Πρωταθλημα του Καταρ στο 10%




1.Premier League




Σε ενα δείγμα 980 αγώνων απο το 2011 μέχρι και σήμερα:

Ο Μέσος όρος πιθανοτήτων που εκφράζουν οι Τελικές Αποδόσεις,χωρις την γκανιότα, ηταν:

 Νίκη Γηπεδούχου: 45,30%
Ισοπαλία : 25,08
Νίκη Φιλοξενούμενης: 29,32%

Το ποσοστό των πραγματικών αποτελεσμάτων ήταν:

Νικες Γηπεδούχου : 436 ματς ή 44.49%
Ισοπαλία: 251 ματς ή 25.61%
Νικες Φιλοξενούμενης: 293 ματς ή 29.90%


Παρατηρούμε σχεδόν την ταύτιση των ποσοστών των πραγματικών αποτελεσμάτων,με τις πιθανότητες που εκφράζουν οι Τελικές Αποδόσεις!

Παμε να δούμε τι γίνεται στο πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα

2.Bundesliga








Σε ενα δείγμα 772 αγώνων απο το 2011 μέχρι και σήμερα:

Ο Μέσος όρος πιθανοτήτων που εκφράζουν οι Τελικές Αποδόσεις,χωρις την γκανιότα, ηταν:

 Νίκη Γηπεδούχου: 45,09%
Ισοπαλία : 24,99%
Νίκη Φιλοξενούμενης: 29,88%

Το ποσοστό των πραγματικών αποτελεσμάτων ήταν:

Νικες Γηπεδούχου : 342 ματς ή 44.30%
Ισοπαλία: 193 ματς ή 25.00%
Νικες Φιλοξενούμενης: 237 ματς ή 30.70%

Και στην Μπουντεσλιγκα παρατηρούμε το ίδιο που παρατηρήσαμε και στην Πρέμιερ Λίγκ:σχεδόν την ταύτιση των ποσοστών των πραγματικών αποτελεσμάτων,με τις πιθανότητες που εκφράζουν οι Τελικές Αποδόσεις!

Υπάρχει μια «σχολη» στοιχηματικής σκέψης,που ισχυρίζεται οτι η ενασχόληση με μικρότερα μή δημοφιλή πρωταθλήματα,παρουσιάζει καλύτερες ευκαιρίες όσο αφορά τον παίκτη.
Αν και ενδεχομένως να ισχύει κάτι τέτοιο για τις early odds ,θα έχει ενδιαφέρων να δουμε αν ισχύει και για τις Τελικές Αποδόσεις τετοιων πρωταθλημάτων
Οπως εγραψα παραπάνω τυχαία επιλέγω ενα όχι και τόσο δημοφιλές στοιχηματικά, πρωτάθλημα ,αυτό του Κατάρ:

3.Qatar






Σε ενα δείγμα 253 αγώνων απο το 2011 μέχρι και σήμερα:

Ο Μέσος όρος πιθανοτήτων που εκφράζουν οι Τελικές Αποδόσεις,χωρις την γκανιότα, ηταν:

 Νίκη Γηπεδούχου: 38,98%
Ισοπαλία : 25,31%
Νίκη Φιλοξενούμενης: 35,04%

Το ποσοστό των πραγματικών αποτελεσμάτων ήταν:

Νικες Γηπεδούχου : 98 ματς ή 38.74%
Ισοπαλία: 65 ματς ή 25.69%
Νικες Φιλοξενούμενης: 90 ματς ή 35.57%

Oπως βλέπουμε,ακόμα και σε ενα πρωτάθλημα που στοιχηματικά δεν είναι δημοφιλές,όπως του Καταρ,η ροη των χρημάτων είναι τελικά τόσο αποτελεσματική (αν και σιγουρα όχι στο ίδιο ποσοστό με την Πρεμιερ ή την Μπουντεσλίγκα,γι αυτό και οι μπουκμέηκερ εφαρμόζουνε για να προστατευθούν διπλάσια γκανιοτα σε σχέση με τα πρωταθλήματα που ανέφερα,η οποια κυμαίνεται στο 10%) και υπάρχει και εδώ ταύτιση των ποσοστών των πραγματικών αποτελεσμάτων,με τις πιθανότητες που εκφράζουν οι Τελικές Αποδόσεις και μάλιστα σε ενα δείγμα κατα πάρα πολυ λιγότερων αγώνων (μολις 253)!

Συμπεράσματα.

Ολα δείχνουν οτι οι Τελικές Αποδόσεις είναι τελικά παρα μα παρα πολύ αποτελεσματικές,ως προς την περιγραφή της πραγματικής πιθανότητας του γεγονοτος και άρα η στοιχηματική αγορά είναι αρκετά efficient,όσο αφορα τις Τελικες Αποδοσεις στο ποδόσφαιρο.

Περα απο αυτό θα τολμούσα να βγάλω και 3 παικτικά/στοιχηματικά συμπεράσματα:

1.Οσο ποιο κοντά στην ώρα έναρξης του ματς στοιχηματίσει κάποιος παίκτης,τόσο μικρότερες οι ελπίδες του να ειναι μακροχρόνια κερδισμένος,καθως οποιαδηποτε Αξία στην αποδοση εξανεμίζεται και ειναι και μια καλή εξηγηση γιατι οι μπουκμεηκερ ,οσο πλησιάζει η ώρα έναρξης του ματς ανεβάζουνε κατακόρυφα τα λίμιτ που δεχονται για στοίχημα,καθως πλέον θέλουν να κερδίσουν εκ του ασφαλούς,μεσω της γκανιότας και του μεγάλου τζίρου.

2.Σε μια τόσο αποτελεσματική αγορά ,ο μπουκμέηκερ χωρίς την γκανιότα του θα ήταν χαμένος απο χέρι και χρεοκοπημένος απο καιρό : ) 

3.Δεν υπάρχει κάποια διαφορά αν κάποιο πρωτάθλημα ειναι εμπορικό στοιχηματικά ή οχι ,όσο αφορά το Value που μπορεί κάποιος παίκτης να βρεί στις Τελικές Αποδόσεις,το οποίο ειναι σχεδόν Μηδεν!
Ακομα και σε μη εμπορικά στοιχηματικά πρωταθλήματα,τελικά τα χρήματα που ποντάρονται ,κανουνε εξαιρετική δουλειά ως προς τις τελικές αποδόσεις!

15 σχόλια:

  1. Χαρα στο κουραγιο σου για τετοια αναλυση... προφανως ηθελε καμποση δουλεια και μπραβο κιολας (στο μεταξυ μου ερχονται στο μειλ μεσω αλλου σαιτ).
    Σε οτι αφορα τα συμπερασματα μονο εχω να κανω καποια σχολια

    1. Συμφωνω και για το λογο αυτο ειμαι και εναντιον των "λατορ" η οπως στο καλο λεγονται αυτοι που βεβαια πιο πολυ εχουν σκοπο οχι να δουν ενδεκαδες κτλ αλλα ποια εταιρια φαινεται να εχει μεινει πισω στη "ρυθμιση" των αποδοσεων για να πεσουν πανω σε αυτη (στην ουσια αυτοι εκμεταλλευονται αυτο το συμπερασμα οτι οι τελικες αποδοσεις ειναι σωστες πονταροντας εκει που εχουν "ξεχαστει" σε σχεση με την πλειοψηφια). Βεβαια παλι το στοιχημα γινεται με μη αγωνιστικα κριτηρια οποτε για μενα ειναι και παλι μη αποδεκτο σα σκεπτικο.

    2. Ο μπουκ κ γκανιοτα να μην ειχε απο τη στιγμη που ο καθενας δεν παιζει μονο μονα αποδεκτα και οχι μονο 1Χ2 παντα θα βρισκει τροπο να τα παιρνει με τον εναν η τον αλλο τροπο. Συν τα λαιβ συν δεν ξερω κι εγω τι αλλο.

    3. Στα μη εμπορικα πρωταθληματα οι τελικες αποδοσεις ειναι εντελως μεταβεβλημενες σε σχεση τοσο με τις αρχικες -που παντα εχουν και χαμηλα μαξ μπετ- οσο και με τις μεσες. Στην πλειοψηφια τους ολες αλλαζουν με την εισοδο των Ασιατικων Εταιριων στις οποιες ο παικτης εχει τη δυνατοτητα να πονταρει μεγαλα ποσα τα οποια και διαλυουν τις αποδοσεις διαμορφωνοντας ολοκληρη την αγορα. Αντιστοιχες διακυμανσεις αν δεν υπαρχει κατι το εντυπωσιακο απο πλευρας ειδησεογραφιας σε Πρεμιερ και Μπουντεσλιγκα πολυ σπανιο να δει κανεις.

    Καλη δουλεια παντως, μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Σακινγκ.
    Σ ευχαριστώ,αλλά δεν ηταν και κάτι ιδιαιτερο οσο αφορά την δουλεια στα δεδομένα,εφ όσον εφτιαξα το αρχικό υπολογιστικό φύλλο,τα υπόλοιπα ήτανε μηχανικά κοπυ πειστ.Συνολο γυρω στην 1μιση ωρα ,μοιρασμένη σε 3 ημέρες.
    Δεν μου φανηκε βεβαια σαν κόπος διότι ήταν κατι που ήθελα να διαπιστώσω πρακτικά και ο ίδιος.Πάντως ναι ομολογώ ,οτι αν και είχα σκοπο αρχικά να αναλύσω και Πριμερα και Λιγκ1 απο Γαλλία κάπου βαρέθηκα :p

    1.Ο latebettor εφ όσον μπορέσει και ποντάρει στα τελευταία,ας πουμε 3 λεπτά ,πριν αρχίσει το ματς,σε απόδοση αρκετά μεγαλύτερη απο αυτήν που υπάρχει στην αγορά,τότε θα είναι κερδισμένος μακροπρόθεσμα συμφωνα με τα παραπάνω Βεβαια η μεγαλύτερη απόδοση που θα επιλέξει θα πρέπει να υπερκαλυπτει και τον μεσο ορο της γκανιοτας αλλά και να του δινει ενα αξιοπρεπες κερδος,οποτε ψιλοδύσκολο να κάθετε να πετυχαίνει τετοιου είδους ματς,ειδικά χειροκίνητα (π.χ σε ενα Σαββατο στην Αγγλία,πόσες αγορες και πόσα ματς να προλάβει να συγκρίνει?).
    Βεβαια το πράγμα αλλάζει για όσους «τρέχουν» κάποιο bot ,καθως εχω μια υποψία οτι πλέον η διαδικασία εχει αυτοματοποιηθεί και στο pregame.(στο λαιβ ειμαι σίγουρος οτι τρέχουν μποτ στο ανταλλακτηριο που τσεκάρουν τους μπουκ και αναλογα τοποθετουνται στο λαιβ ,π.χ αν γκουγκλάρεις " 365 bot betfair" θα σου βγάλει μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα απο τοφορουμ της μπετφαιρ).

    2.Εδω διαφωνώ.Δεν έχει σημασία αν κάποιοι παιζουνε μονα,δυαδες ή 3αδες,αλλά αν οι αποδόσεις που παίζουν έχουνε αξία.
    Καποιος που παίζει συνεχως 3αδες με value σε μια αγορά διχως γκανίοτα,που η συνολική τους απόδοση π.χ είναι 4.00 αντί π.χ για το 3.00 που θα έπρεπε,θα είναι σίγουρα κερδισμένος,σε σχέση με κάποιον που παίζει πάλι σε μια αγορά δίχως γκανιοτα,ενα ματς μονο στο 1.80 ,αλλά το κάνει στην fair του απόδοση και ο οποιος μακροπροθεσμα (εφ οσον δεν υπάρχει γκανιότα) θα ειναι τελικά στα λεφτά του.

    3.Ναι συμφωνώ οτι οι μεταβολες σε μη εμπορικά ειναι ποιο μεγάλες συνήθως ,αλλά οπως εχω ξαναγράψει ,σε τετοιου είδους πρωταθλήματα πρέπει να εισαι 100% σίγουρος στο τι κανεις στα early odds και τυχών «λαθη» του παίκτη πληρώνονται αρκετά ποιο ακριβά σε βάθος χρόνου,σε σχέση με τα εμπορικά.
    Χώρια που κάποια ποιο λεπτομερή στατιστικά,που βοηθούνε να βγάλει κάποιος τις βασικες αποδοσεις και εκει να προσθαφιαρέσει με βάση την ειδησεογραφία,είναι ανύπαρκτα ,όσο αφορά την ελευθερη τους διάθεση στο νετ,οπότε έχω ενα σκεπτικισμό στο πόσο μπορεί ο «μέσος παικτης» να επωφεληθεί τελικά παίζοντας μικρότερες λίγκες,χωρίς να μπεί σε μια καθαρά «εμπειρική» διαδικασία ,οσο αφορά το καθαρά αριθμητικό κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παμε παλι στο 2, γιατι μαλλον δεν καταλαβες τι εννοω αλλα οκ δεν το διευκρινησα αλλωστε. Εννοω την πλειοψηφια των παικτων που ας το πω με τακτ παιζουν για τη διασκεδαση τους... για να ακουνε τα γκλον γκλον στα γκολ λες και ειναι κινο και περιμενει να φωτιστει το αντιστοιχο νουμερο στο αντιστοιχο λαιβσκορ και γενικα τη "μαριδα" των παικτων που εχουν την εντυπωση οτι με ενα μικρο ποσο θα βγαλουν μια περιουσια η με ενα σημαντικο ποσο ενα κατα πολυ πολλαπλασιο του. Αυτους που βλεπεις οτι πιο πολυ υπολογιζουν στο κομπιουτερακι στο πρακτορειο τις παλιες καλες ημερες ποσο βγαινει το γινομενο των αποδοσεων των δελτιων σου παρα την ιδια την αποδοση καθε σημειου και την οποια αξια της βασει των συνθηκων του παιχνιδιου. Αυτοι ειναι η χαρα του μπουκ και παντα θα τον πληρωνουν ανεξαρτητα απο τη γκανιοτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα καταλαβαίνω καλύτερα τι εννοείς.
      Κοιτα δεκτό αυτό που λές ,αλλά αυτου του είδους η "μαριδα" δεν είμαι σίγουρος τι ποσοστό επι του τζίρου αποτελεί για ενα μπουκ,ωστε τελικά να είναι κερδοφόρος,
      Δε μιλάμε φυσικά για μπουκ που στηρίζονται στο επιγειο δικτυό τους σε στύλ Λαντμπρουκς ή Οπαπ, που εκει ενδεχομένως να μπορεί να υπάρξει εξισορρόπηση αλλά για κάποιον ιντερνετικό σε στύλ π.χ 365.
      Δεν νομίζω ο παρολακιας του 4-5-6 των 4.40 ευρώ της 365,να ισοσκελίζει και να υπερκαλύπτει τον τζίρο που θα κάνει κάποιος παίζοντας 5 μονα το Σάββατο και 5 την Κυριακή ακόμα και με 5 ευρώ έκαστο.
      Σαφως και τα παραπάνω ειναι αποψη μου βέβαια και δεν εχω κάποιο στοιχειο για αυτο.
      Πάντως ναι ειναι η χαρά των μπουκ (ο τύπος παίκτη που περιέγραψες ποιο πάνω και κάνουν τα πάντα για να τον κρατησουν με κάτι μπονους σε παρολί κτλ

      Διαγραφή
  4. Γειά σου και πάλι shadowbetcaster. Είμαι ο Θάνος από Λάρισα
    Όπως διαβάζω συνεχίζεις τα ωραία άρθρα σου και πας προς το σωστό δρόμο
    Θα μου επιτρέψεις όμως να διαφωνήσω και με τα 3 συμπεράσματά σου

    Ας αρχίσω
    1)Όχι ο παίκτης μπορεί να κερδίσει έστω και αν ποντάρει πάντα 3-4 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα (και έτσι πρέπει να ποντάρει μόνο) , όχι δεν ανεβάζουνε το λιμιτ πριν την έναρξη για να κερδίσουν εκ του ασφαλούς μέσω γκανιότας

    2)Όχι ο book και χωρίς γκανιότα πάλι θα κέρδιζε

    3)Όχι το value που μπορεί να βρεί ένας παίκτης στις τελικές αποδόσεις ,ίσως είναι , ότι καλύτερο μπορεί να βρει και όχι μηδενικό.

    Τώρα όμως υποθέτω ότι θα πρέπει να εξηγήσω και γιατί τα λέω αυτά και εδώ είναι το δύσκολο διότι είναι ολόκληρη ανάλυση και δεν έχω χρόνο.( θα το κάνω όμως κάποια στιγμή)

    Επίτρεψέ μου όσο ότι αφορά τη γκανιότα να κάνω ένα σενάριο.
    Είμαστε εγώ και εσύ και παίζουμε σε μια μαγική ρουλέτα που έχει μόνο χρώματα(ούτε μηδέν, ούτε αριθμούς ...τίποτα).Έχει μόνο κόκκινο και μαύρο δηλ γκανιότα μηδέν.
    Σε αυτή τη ρουλέτα παίζουμε μόνο οι 2 μας. Εσύ θα παίζεις πρώτος ότι χρώμα θέλεις και εγώ ταυτόχρονα θα παίζω το αντίθετο από εσένα.
    Εγώ θα έχω κεφάλαιο 100.000 Ευρώ και εσύ μόνο 100-200 ευρώ
    Λοιπόν , με μηδενική γκανιότα ,ποιος υποθέτεις ότι θα πάρει πρώτος τα λεφτά του άλλου μακροπρόθεσμα...Εγώ ή εσύ φίλε μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Θανο.

      Σεβαστή η διαφωνία σου και στα 3 ,αλλά δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο,μια και όπως λές εκκρεμεί η ανάλυση σου.

      Στο θέμα της Ρουλέτας (που απο οτι κατάλαβα ο ενας,κάνει το καζίνο στον αλλο και παίζουμε head to head ) λόγω διαφορετικού liability σιγουρα για να υπάρχει δικαιοσύνη θα πρέπει να τεθουν και οι ανάλογοι κανόνες ως προς το ποσοστό του max bet σε σχέση με την διαθέσιμη καβα του αλλου,μια και μιλάμε για διαθέσημες χρηματικές «κάβες» με χαώδη διαφορά.
      Αν π.χ το max bet του κάθε ενος είναι π.χ το 1% της διαθέσιμης «κάβας» του άλλου και με την υποχρέωση φυσικά να υπαρχει κάλυψη της ζημιάς και απο αυτόν που ποντάρει,τοτε πιστεύω οτι μακροπρόθεσμα θα ήμαστε στα λεφτά μας και οι δυό μας.



      Τhanks για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  5. Όχι φίλε μου εσύ θα χάσεις ,αν όχι όλο το πόσο σου ,μέρος από αυτό σίγουρα .Ξέρεις γιατι; Διότι εγώ είμαι ο book με τα πολλά λεφτά και τα περιορισμένα χρήματα που εσύ διαθέτεις μετά από χιλιάδες spin θα αποροφηθουν από εμένα έστω και αν πονταρεις 1 ευρώ το γύρισμα στη ρουλέτας μας και με μηδενική γκανιοτα παρακαλώ.Είναι θέμα χρόνου ..Η γνώμη μου είναι ότι ........Χωρίς τη γκανιοτα το ο παίκτης πάλι θα ήταν χαμένος με πολύ πιο αργους ρυθμούς φυσικά ενώ το στοίχημα θα ήταν βαρετό .Χωρίς γκανιοτα οι παίκτες θα ήταν αρκετά λιγότεροι και όχι εθισμένοι.Χωρίς γκανιοτα δε θα είχε ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι,ουτε θα "χασω μερος του ποσου μου σίγουρα".Στα λεφτά μου θα είμαι,οπως εγραψα...

      Το οτι είσαι ο μπουκ και εχεις πολλά λεφτά,δεν σου δίνει κάποιο πλεονέκτημα υπέρ σου οσο αφορά τις πιθανότητες εμφάνισης του κόκκινου-μαύρου,που για την συγκεκριμένη ρουλέτα είναι 50%.
      Οποτε εγω σαν παίκτης επιλέγω να σου ποντάρω 1 ευρώ απο τα 200 μου τη φορά,σε βάθος χρόνου θα είμαι στα λεφτά μου,πλην της διακύμανσης να έχω 200 σερί αποτυχημένα χρώματα,που ποιο πιθανό είναι να χτυπηθεί απο μετεωρίτη ο πλανήτης ,παρά να έχει κάποιος 200 σερί αποτυχίες σε ενδεχόμενο με πιθανότητα στο 50%.

      Διαγραφή
  6. Φυσικά 200 σερί χαμένα δε θα έχεις .θα έχεις όμως κάποια 15 ή 20 σερί χαμένα και τα οποία σε βάθος χρόνου θα τα αναπληρωνεις με κάποια αντίστοιχα σερί κερδισμένα.όμως με το χρόνο θα παρατηρήσεις ότι η περιοδικότητα που αλληλοκαλυπτεται το καθένα θα αυξανεται δηλ με απλά νούμερα σε κάποια στιγμή θα είσαι στα 220 ευρώ,λίγο αργότερα θα είσαι στα 190 ευρώ μετά 230 ευρώ μετά 170 ευρώ.Σε κάποια στιγμή θα είσαι στα 410 ευρώ και σε κάποια στιγμή στα 0 μηδέν.τότε θα έχω πάρει όλο το κεφάλαιο σου εγώ θα έχω 100.200 ευρώ και εσύ θα είσαι χωρίς κεφάλαιο.Δε χρειάζεται να κανείς 200 σερι αποτυχίες. Το πρώτο αρνητικό σερί να εμφανιστεί και όλα τα αλλά θα τα αναλάβει εν καιρό το εύρος των διακυμάνσεων. Βαρετό παιχνίδι δηλαδή . Απλά ο book βάζει κ λίγο για να επιταχύνει το αναπόφευκτο για το παίκτη.! Βρε τι λέμε βραδιάτικα ρε συ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Βρε τι λέμε βραδιάτικα ρε συ"

    χεχε σωστός Θάνο,για το περίεργο της ώρας...
    αν και προσωπικά την τελευταία μιαμιση ωρα βρήκα λίγο χρόνο για να ασχοληθώ με το μπλογκ,αλλά και τα προσωπικά μου στοίχηματα της Παρασκευης και του Σαββάτου :)

    Για τα υπόλοιπα εξακολουθώ να διαφωνώ,αλλά οκ έχουνε καταγραφεί οι απόψεις μας επί του θέματος,οπότε πιστεύω οτι δεν έχω εγω προσωπικά να προσθέσω κάτι :)

    Καλό σου βράδυ ( και απο οτι βλέπω απο τις ωρες που βγαίνουν στα σχόλια,πρέπει να ρυθμίσω την χρονική ζωνη του μπλόγκ :p )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να σας κάνω ερώτηση.
    Παρατηρώ ότι η Γκανιότα σε μεγάλα ματς (μουντιαλ) είναι χαμηλή (2,5%), ενώ σε κάποιο είδικο στοίχημα σε πρωτάθλημα νέων(την ίδια ώρα) είχε 13% γκανιότα

    2ον) Γιατί η γκανιότα σε live bet είναι σαφώς μεγαλύτερη στον ίδιο αγώνα? Απο 2,5-3 στο 7,5...

    3ον) το μπόνους του παρόλι σε σχέση με την γκανιότα πως πάει? Ας πούμε παρόλι 8 αγώνων 40% και γκανιωτα 5% ανα παιχνιδι (δεν ξέρω πω ακριβός υπολογίζετε) 1/1.05=0,95238^8=0,676839*1,4=0,9475... κερδος 5 % στην εταιρία! γενικά το παρόλι δεν το δίνουν σε μεγάλες οργανώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα Kontoleon

      Στην πρωτη σου παρατήρηση.
      Γενικα ισχύει οτι όσο μεγαλύτερος ο τζιρος σε ενα γεγονός,τόσο μικρότερη η γκανιοτα ενος -σοβαρού- μπουκμεηκερ,καθως ο μεγαλύτερος τζιρος τους επιτρέπει να ειναι αποτελεσματικοι στην αποδοση που δινουνε σε σχεση με την πραγματικη πιθανοτητα επαληθευσης του γεγονοτος.
      Οποτε λογικο ενα ματς του Μουντιαλ που εχει ασυγκρητα μεγαλυτερο τζιρο απο ενα ματς Νεων,να εχει και μικροτερη γκανιοτα.
      Υπαρχει νομιζω καποιο ποστ στο μπλογκ που αναφερεται στο ζητημα που θετεις και στο πως οι μπουκμεηκερ μεσω του χρηματος που πονταρεται,δημιουργουνε αποδοσεις πολυ κοντα στην πραγματικη πιθανοτητα επαληθευσης.

      2)Εχω την εντυπωση για το φοβο του livearbing - trading με αλλες εταιρίες ή το ανταλλακτηριο

      3)Δεν εχω ασχοληθει με το μπονους σε παρολι,αλλα αυτο που γραφεις νομιζω οτι εχει βαση σε σχεση με την γκανιοτα.

      Σε ευχαριστω για το σχολιο σου

      Διαγραφή
  9. Συγχαρητήρια φίλε! Εξαιρετική και χρήσιμη έρευνα. Ασχολούμαι με το online στοίχημα δύο ολόκληρες(!) εβδομάδες, και ψάχνοντας μία σωστή μέθοδο να παίζω, με βοήθησε η δουλειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προβληματισμός: εφόσον οι αποδόσεις των μεγάλων εταιριών δεν είναι αντιπροσωπευτικές των πραγματικών πιθανοτήτων παρά μόνο λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, αυτό δε σημαίνει ότι οποιοδήποτε ποντάρισμα σε σημαντικό χρόνο πριν αρχίσει το παιχνίδι δε ξέρουμε αν είναι value, άρα ουσιαστικά τζογάρουμε αν δε παίξουμε λίγα λεπτά ή μία ώρα πριν; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. *εννοείται πως δεν αναφέρομαι σε αποδόσεις τύπου 10-15 των αουτσαιντερ, αλλά σε πιο οριακά πράγματα στα 1 Χ και 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή